Sałatka z kaszy, koziego sera i czosnku
Składniki:
– 100g kaszy (np.kuskus lub bulgur)
– 2 łyżki świeżego pesto + oliwa
– sól, pieprz
– nerkowce
– 2 łyżki startego sera koziego
– granat
– limonka (po 1 łyżeczce soku wraz ze startą skórką)
– kozi ser (twardy, długo dojrzewający)
– czosnek z ziołami w oleju OLE!
Nerkowce prażymy na suchej patelni wraz ze szczyptą soli. Siekamy- kilka orzeszków zostawiamy w całości. Kaszę gotujemy według instrukcji.
Granat dzielimy na pół i mocno potrząsamy nad miseczką, aby wydobyć ziarenka.
W miseczce łączymy pesto z niewielką ilością oliwy. Powstały sos łączymy z ugotowaną kaszą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pestki granatu, 2 łyżki czosnku oraz starty kozi ser. Ilość wedle uznania.
Na talerzach, najlepiej za pomocą ringa, układamy kaszę. Posypujemy startym kozim serem, orzeszkami, ziarenkami granatu oraz czosnkiem.