Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami i szparagami
Składniki:
- 2 opakowania kaszy gryczanej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/3 słoika kaparów w oleju OLE!
- 3-4 jajka ugotowane na twardo lub po benedektyńsku
- 1 czerwona cebula
- feta (opcjonalnie)
Sos:
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztarda sarepska
- sól, pieprz
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu).
Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie – główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie .
W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub „po benedyktyńsku”. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary, jajka, cebulkę oraz ewentualnie fetę. Całość polewamy sosem.