Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 120 minut
Sałatka z batatów, pomarańczy, fety i cebulki
Składniki:
<
- rukola
- 1 pomarańcz (najlepiej sycylijska, czerwona)
- 3 bataty
- kawałek fety ( ilość wedle uznania)
- 5 marchewek
- 1 łyżka igiełek rozmarynu
- cebulka srebrna OLE!
- oliwa
- sól, pieprz
- orzeszki nerkowca
- 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć)
- 1 łyżeczka miodu
Bataty wraz z marchewką myjemy, obieramy i kroimy. Obficie polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40min (najlepiej z termoobiegiem). Do naczynia wlewamy 1/3 szklanki oliwy. Dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód. Odstawiamy do przegryzienia smaków. W naczyniu układamy rukolę, pieczone warzywa, fetę, plasterki pomarańczy i cebulkę. Posypujemy orzechami nerkowca. Możemy podawać na ciepło, jako datek do mięs lub jako posiłek do lunch boxa.