Ilość porcji: 08 Czas przygotowania: 50 minut

Sałatka z batatów, buraków, fety i kaparów w oleju z ziołami

Składniki:

  • mix sałat lub opakowanie rukoli
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 duże bataty (ugotowane na all dente)
  • 100g fety (może być więcej)
  • ½ szklanki pestek słonecznika (może być też dyni)
  • 2-3 łyżki kaparów oleju z ziołami OLE!
  • oliwa + gęsty ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Ugotowane buraki oraz bataty kroimy w plastry. Bataty polewamy odrobiną oliwy i układamy na ruszcie lub grillowej patelni. Na suchej patelni prażymy pestki, aż do zarumienienia. Na sałatę układamy plastry buraków, ciepłe kawałki batatów,pokruszoną fetę, kapary i posypujemy pestkami. W osobnym naczyniu łączymy oliwę i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.