Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Sałatka Cezar z sosem z anchois oraz kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (lub ok 400g polędwiczek z kurczaka)
- 2 główki sałaty rzymskiej
- pomidorki cherry
- bagietka + ząbek czosnku
- kapary w oleju z ziołami OLE!
- sól, pieprz
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- pieprz
Sos:
- 6 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos (oprócz oliwy) łączymy ze sobą w malakserze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy.
Kurczaka kroimy na mniejsze części (małych polędwiczek już nie musimy), łączymy z marynatą i odstawiamy do lodówki.
Na talerzu rozkładamy umytą sałatę, pomidorki lub inne ulubione warzywa.
Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej z obu stron. Bagietkę kroimy w grubsze kromki – każdą nacieramy rozkrojonym ząbkiem czosnku i kładziemy na patelnię grillową obok mięsa.
Sos wyjmujemy z lodówki i powoli dolewamy oliwę, miksujemy. Na sałatę nakładamy mięso, dodajemy kapary i polewamy wszystko sosem.