Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Składniki:
ok. 400 g ryby (np. dorsza)
3 duże marchewki
2 małe pietruszki
1 cebula
1 łyżka masła
80 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
½ słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w occie jabłkowo-spirytusowym z oregano i chilli OLE!
listki pietruszki do dekoracji
Rybę dokładnie myjemy, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na bok.
Marchewki i pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekamy i smażymy na złoty kolor na oleju. Dodajemy starte warzywa i masło. Smażymy i dolewamy ½ szklanki wody, aby chwilę się dusiły. Kiedy woda odparuje dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy. Warzywa muszą być miękkie. Na koniec dodajemy suszone pomidory i całość podsmażamy. Doprawiamy do smaku.
Na osobnej patelni smażymy rybę – przez kilka minut z jednej i drugiej strony.
Na półmisku układamy warzywa w sosie, a na górę rybę.
Podajmy na ciepło lub na zimno.