Risotto z suszonymi pomidorami
Składniki (na 2-3 porcje):
-2/3 szklanki ryżu do risotto (np. odmiany arborio) – ok. 150g
-1 słoik suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!
-ok. 500-700ml buliony warzywnego
-1 kieliszek białego wina wytrawnego lub półwytrawnego (ok. 125ml)
-1 posiekana drobno mała biała cebula
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oliwy
-1 łyżka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną białą cebulę.
2. Jak się zeszkli, dodaj ryż, wymieszaj i po ok. 1 minucie wlej
kieliszek białego wina.
3. Jak ryż wchłonie wino, dolej pierwszą porcję ciepłego bulionu
warzywnego (ok. 150-200ml), mieszaj od czasu do czasu.
4. Jak ryż wchłonie porcję bulionu to wlej kolejną, wymieszaj i
stopniowo dolewaj bulionu, dopóki ryż nie zmięknie.
5. Na końcu dodaj słoik suszonych pomidorów w paskach z ziołami (bez
oleju), 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę masła (opcjonalnie).
6. Gotowe! Najlepiej podawaj na głębokim talerzu, z dodatkiem posiekanej
natki pietruszki.