Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 25 minut

Risotto z pastą z suszonych pomidorów

Składniki:
• 1 szklana ryżu do risotto (typu arborio)
• 700ml wywaru
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• słoik Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!
• Ser typu Parmezan
• garść posiekanej bazylii (opcjonalnie)
• Pomidorki cherry
• Sól, pieprz
• Olej, masło do smażenia

Blendujemy suszone pomidory. Posiekane szalotki wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju z dodatkiem masła.
Dodajemy ryż i smażymy cały czas mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste.
Dolewamy niewielką część (chochlę) bulionu. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję.
Danie cały czas mieszamy, by uniknąć przypalenia. Na koniec dodajemy pastę z wcześniej zblendowanych suszonych pomidorów i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Gdy uzyskamy kremową konsystencję, zdejmujemy z ognia. Nakładamy na talerze, posypujemy serem, pomidorkami i ziołami.