Risotto z Pasteną z suszonych pomidorów
Składniki:
• 1 szklana ryżu do risotto (typu arborio)
• 700ml wywaru
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• słoik Pasteny pasty z suszonych pomidorów OLE!
• Ser typu Parmezan
• garść posiekanej bazylii (opcjonalnie)
• Pomidorki cherry
• Sól, pieprz
• Olej, masło do smażenia
Posiekane szalotki wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju z dodatkiem masła.
Dodajemy ryż i smażymy cały czas mieszając, aż ziarenka staną się przezroczyste.
Dolewamy niewielką część (chochlę) bulionu. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję.
Danie cały czas mieszamy, by uniknąć przypalenia. Na koniec dodajemy Pastenę i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Gdy uzyskamy kremową konsystencję, zdejmujemy z ognia. Nakładamy na talerze, posypujemy serem, pomidorkami i ziołami.