Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 35 minut

Risotto z boczniakami i zielonymi oliwkami

Składniki:
– 1 opakowanie boczniaków (250 g)
– 1 cebula
– 600 ml bulionu
– 400 g ryżu do risotto arborio
– 1 kieliszek białego wytrawnego wina
– 60 g sera typu parmezan lub grana padano (40g do dania+20g do posypania)
– 4 łyżki masła
Oliwki zielone krojone OLE!
– duża garść pietruszki
– 70 g guanciale w kostce (może być boczek pancetta) – *może być bez dla preferujących vege wersje
– 2 ząbki czosnku
– świeży pieprz

Boczniaki kroimy na paseczki. Dwie łyżki masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz *mięso (opcjonalnie).
Smażymy, aż będzie zarumieniony i wrzucamy boczniaki. Smażymy, aż grzyby staną się miękkie.
Dopiero teraz całość przyprawiamy pieprzem- sól opcjonalnie, ale nie powinno być konieczności. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zdejmujemy z patelni.
Dodajemy masło na tę samą patelnię (nie myjemy jej), wrzucamy ryż. Chwilę przesmażamy na „sucho”. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy stopniowo po chochelce gorącego bulionu.
Mieszając, czekamy, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzamy czynność. Robimy tak do końca- nie przyspieszając procesu. Pod koniec przygotowywania risotto dodajemy stopniowo starty parmezan oraz usmażone wcześniej boczniaki wraz z resztą składników. Dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki.
Doprawiamy świeżym pieprzem i posypujemy ziołami z serem. Podajemy gorące.