Risotto pomidorowe z pesto i suszonymi pomidorami w paskach OLE!
Składniki:
- 200 g ryżu typu arborio lub Carnaroli
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula lub dwie szalotki
- 100 ml białego wina
- duży ząbek czosnku
- 40 g pokrojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 30 g masła
- 30 g parmezanu
- posiekana bazylia lub natka pietruszki
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!
- garść listków rukoli
Rozpuszczamy dwie łyżki masła (resztę wkładamy do lodówki) i szklimy na nim cebulę z czosnkiem (ok.10 min), uważając aby nie przypalić. Dodajemy ryż i smażymy, aż zrobi się przezroczysty i połączy się z masłem i cebulą. Wlewamy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie dodajemy chochelkę gorącego bulionu i gotujemy, aż odparuje. Czynność powtarzamy – dodając cały czas po chochelce, kiedy już poprzednia porcja odparuje. W połowie dodajemy pomidory i czekamy aż sos się zredukuje przed wlaniem kolejnej chochelki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dodajemy suszone pomidory w paskach z ziołami OLE!. Na wierzch dodajemy starte masło, starty parmezan oraz rukolę. Mieszamy i odstawiamy na minutę. Przekładamy na talerze.