Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 40 minut

Risotto pomidorowe z pesto i suszonymi pomidorami w paskach OLE!

Składniki:

  • 200 g ryżu typu arborio lub Carnaroli
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula lub dwie szalotki
  • 100 ml białego wina
  • duży ząbek czosnku
  • 40 g pokrojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 30 g masła
  • 30 g parmezanu
  • posiekana bazylia lub natka pietruszki
  • ½ słoiczka  suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!
  • garść listków rukoli

Rozpuszczamy dwie łyżki masła (resztę wkładamy do lodówki) i szklimy na nim cebulę z czosnkiem (ok.10 min), uważając aby nie przypalić. Dodajemy ryż i smażymy, aż zrobi się przezroczysty i połączy się z masłem i cebulą. Wlewamy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie dodajemy chochelkę gorącego bulionu i gotujemy, aż odparuje. Czynność powtarzamy – dodając cały czas po chochelce, kiedy już poprzednia porcja odparuje. W połowie dodajemy pomidory i czekamy aż sos się zredukuje przed wlaniem kolejnej chochelki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dodajemy suszone pomidory w paskach z ziołami OLE!. Na wierzch dodajemy starte masło, starty parmezan oraz rukolę. Mieszamy i odstawiamy na minutę. Przekładamy na talerze.