Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 25 minut
Quesadilla ze smażonymi warzywami
Składniki:
- 4 płaty tortilli
- 1 papryka czerwona i żółta
- 1 duża cukinia
- dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło ziołowe: 5 łyżek masła + 2 łyżki posiekanego świeżego koperku oraz czosnku + sól
- zioła do podsypania warzyw: oregano, zioła prowansalskie
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
- szczypta pieprzu cayenne
- śmietana
- 20 g sera parmezan
Warzywa (papryki, cukinię) kroimy w większą kostkę. Na patelni podgrzewamy olej z oliwą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz posiekany czosnek. Smażymy, aż skórka na warzywach stanie się podpieczona, a warzywa miękkie. Dodajemy zioła i doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne.
Dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!. Mieszamy. Płaty tortilli smarujemy masłem ziołowym. Na jeden płat nakładamy podsmażone warzywa z suszonymi pomidorami OLE!. Dodajemy pokrojone kawałki dojrzałego awokado. Posypujemy parmezanem. Przykrywamy drugim plackiem. Smażymy na suchej patelni (może być grillowa, lecz nie musi) na „chrupiąco”. Podajemy ze śmietaną.