Pulpeciki w sosie pomidorowym z oliwkami
Składniki:
Pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:
- 1,5kg świeżych pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- ½ słoiczka oliwek zielonych krojonych OLE!
- 1 cebula
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- garść świeżej pietruszki
- 1/3 szklanki oliwki
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Na lekko rozgrzanej oliwie (uważamy, aby jej nie spalić) wrzucamy posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienienia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty wcześniej usuwamy płynny środek z pestkami pomidorów). Przyprawiamy. Smażymy ok. godziny – sos powinien się zredukować i stać się gęsty.
Na koniec dodajemy sos, śmietanę, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Składniki na mięso dokładnie łączymy. Wyrabiamy małe kulki (najlepiej to robić wilgotnymi rękami, aby masa nie kleiła się do dłoni).
Smażymy na złoty kolor. Pulpeciki podajemy według uznania – z samym sosem, z dodatkiem makaronu, ryżu/kaszy lub pieczywa.