Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Pstrąg zapiekany z kaparami z sosem śmietanowym i chipsami ziemniaczanymi

Składniki:

  • 2 wypatroszone filety pstrąga
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/3 słoiczka kaparów w oleju OLE!
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa
  • sól himalajska
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • śmietana

Filety dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Do środka filetów wkładamy po garści pietruszki, posiekany ząbek czosnku, 4 plasterki cytryny oraz łyżkę kaparów.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki, które smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Pstrągi pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
Pod koniec pieczenia na górę nakładamy upieczone ziemniaczki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę.
Na koniec powoli dodajemy śmietanę wraz z kaparami. Odstawiamy z ognia.
Mieszamy, doprawiamy i podajemy do ryby i ziemniaczków.