Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Prosta sałatka z halloumi i Czosnkiem chilli w oleju OLE!
Składniki:
- mix sałat oraz duża garść rukoli
- garść nerkowców (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
- pomidorki cherry
- 2 ugotowane buraki
- 1/3 słoiczka Czosnku chilli w oleju OLE!
- 1 kostka sera halloumi
- czerwona cebula pokrojona w piórka (opcjonalnie)
Sos:
- 4 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju z Czosnku chilli w oleju OLE!
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy dijon oraz musztardy francuskiej
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ilość wedle preferencji)
- sól, pieprz
Sos przygotowujemy na kilka godzin przed. Wszystkie składniki mieszamy w małym naczyniu i odstawiamy „do przegryzienia“ do lodówki. Buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki (jak na carpaccio). Ser kroimy na grubsze plastry. Ser smażymy na suchej patelni teflonowej, aż zarumieni się z obydwu stron. Na talerzu rozkładamy sałatę z rukolą, buraki, cebulę, czosnek oraz ser. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca. Polewamy sosem tuż przed podaniem.