Pizzerinki na batatach z oliwkami zielonymi z pastą paprykową OLE!
Składniki:
• 1 batat
• 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce oregano, ziół prowansalskich, sól, pieprz (jeśli używamy gotowego sosu do pizzy to nie musimy dodawać powyższych składników)
• sos pomidorowy
• starty ser żółty
• salami (opcjonalnie)
• Oliwki zielone z pastą paprykową OLE!
• Oliwa
• Sól, pieprz
Sos pomidorowy łączymy z ziołami i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku. Bataty myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na plastry. Układamy na blaszce do piekarnika, polewamy oliwą, solimy, dodajemy pieprzu, posypujemy suszonymi ziołami. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki jak salami czy szynka i posypujemy dużą ilością żółtego sera. Na wierzch nakładamy oliwki. Zapiekamy. 30 min, do zarumienienia wierzchu- bataty powinny być miękkie.