Pizza bez drożdży z Pasteną z suszonymi pomidorami z serem corregio
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione
Na wierzch:
- 2/3 słoika Pasteny – pasty z suszonych pomidorów z serem Corregio OLE! + 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- szynka parmeńska
- Oliwki krojone czarne OLE!
- duża kulka mozzarelli
- garść rukol i bazylii
- 2 świeże pomidory
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posypujemy solą. Z mąki formujemy stożek i na środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko/wodę oraz oliwę.. Posypujemy ziołami i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną mąką lub bułką tartą. Możemy także położyć na papierze do pieczenia, choć lepsza będzie blacha. Smarujemy pasteną, passatą, plasterkami pomidora, plasterkami mozzarelli i kilkoma liśćmi bazylii. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Na sam koniec dodajemy szynkę oraz oliwki. Pieczemy kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy szynkę. Najlepsza na ciepło.