Ilość porcji: 08 Czas przygotowania: 55 minut

Pizza bez drożdży z Pasteną z suszonymi pomidorami z serem corregio

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą)
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione

Na wierzch:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posypujemy solą. Z mąki formujemy stożek i na środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko/wodę oraz oliwę.. Posypujemy ziołami i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną mąką lub bułką tartą. Możemy także położyć na papierze do pieczenia, choć lepsza będzie blacha. Smarujemy pasteną, passatą, plasterkami pomidora, plasterkami mozzarelli i kilkoma liśćmi bazylii. Pieczemy  około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Na sam koniec dodajemy szynkę oraz oliwki. Pieczemy kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy szynkę. Najlepsza na ciepło.