Pizza bez drożdży z kaparami i ziołami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i łyżka ulubionych suszonych ziół (ja używam oregano)
Na wierzch:
- sos pomidorowy (może być zwykły przecier z ziołami)
- 3 opakowania sera mozzarella
- 150g salami
- rukola
- pomidorki cherry
- kapary w oleju z ziołami OLE!
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać przyprawy, sól, oliwę/olej i mleko. Zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie możemy podsypać mąką. Dzielimy na cztery mniejsze kawałki i rozkładamy na papierze do pieczenia (możemy papier umieścić do tortownicy i palcami rozciągnąć do brzegu). Wierzch pizz smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ulubionymi ziołami. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy je na pizzach. Układamy plasterki salami i pieczemy w 220 stopniach przez ok.15-20 minut (w zależności od grubości spodu), aż do zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z pieca, szybko posypujemy rukolą, kawałkami pomidorków i kaparami z pieprzem. Możemy polać odrobiną oliwy.
Najlepiej smakuje na gorąco.