Pierogi a’la ruskie z Pasteną pastą ze smażonych pieczarek
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 500g mąki pszennej (typ 450 lub 550)
- szczypta soli
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki oleju
Farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku (ewentualnie)
- po pół płaskiej łyżeczki soli i czarnego pieprzu
- 2 duże łyżki Pasteny pasty ze smażonych pieczarek OLE!
Posiekaną cebulę smażymy na oleju lub maśle, aż nabierze złotego koloru. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Łączymy z serem i miksujemy. Dodajemy cebulkę oraz Pastenę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość należy połączyć tak, aby nie zrobiły się grudki.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i dodajemy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie (nie za długo). Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Formujemy kulę z ciasta i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na ok 15min. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub kieliszka/szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i delikatnie zlepiamy końce – możemy delikatnie zwilżyć jedną część ciasta, aby końce mogły się łatwiej połączyć. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.