Pieczone ziemniaki z tofu-gzikiem
Składniki:
-5 średniej wielkości ziemniaków do pieczenia
-1 opakowanie naturalnego tofu (180g)
–suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE! – pół słoika
-mleko roślinne niesłodzone – ok. 100ml
-sok z połówki cytryny
-0,5 łyżeczki soli
-Olej z suszonych pomidorów
-sól
-opcjonalnie: szczypiorek lub dymka
Przygotowanie:
1.Tofu-gzik: osuszone ręcznikiem papierowym tofu zblenduj razem z suszonymi pomidorami, dodaj też 0,5 łyżeczki soli, sok z cytryny i mleko roślinne.
2. Ziemniaki: ziemniaki wrzuć do wrzątku gotuj ok. 20 minut, jak ostygną przekrój je na pół, wydrąż je, posmaruj olejem z suszonych pomidorów i dodaj sól do smaku. Piecz je przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
3. Upieczone ziemniaczki faszeruj tofu-gzikiem, udekoruj suszonymi pomidorami i posiekanym szczypiorkiem lub dymką.