Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Pieczone warzywa z cebulką marynowaną srebrną OLE!
Składniki:
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 6 marchewek
- 1 duża cukinia
- 2 duże bataty
- pęczek ugotowanych szparagów
- główka czosnku
- ser Halloumi lub inny ser na grilla
- 3 łyżki cebulki marynowanej srebrnej OLE!
- oliwa do polania
Sos:
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku oraz natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Buraczki, marchewki oraz bataty myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy na grube plastry. Główkę czosnku przekrawamy na pół.
Warzywa, wraz z liśćmi botwinki oraz kawałkami sera wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej ułożyć na nim papier do pieczenia). Obficie polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Pieczemy w 180oC przez ok. 30min do miękkości.
W tym czasie dokładnie mieszamy sos śmietanowy do warzyw. Na ok. 3 minuty przed końcem dodajemy cebulki.
Danie podajemy na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.