Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Pieczone bataty z guacamole i Bruschettą pomidory + zioła

Składniki:
– 3 duże bataty
– 1 dojrzałe awokado
– ½ cytryny lub limonki
– sól
– czarny pieprz świeżo zmielony
– ulubione zioła
– oliwa
– 1 lub 2 ząbki czosnku
Bruschetta pomidory+zioła OLE!
– listki tymianku (opcjonalnie)
– posiekana kolendra do guacamole (opcjonalnie)
– pestki granatu do dekoracji
– sałata do dekoracji

Bataty dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry.
Każdy plater nacieramy oliwą. Solimy, pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami.
Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w 180C przez ok. 20 min., aż bataty będą miękkie i chrupiące z wierzchu.
W tym czasie robimy gauacamole. Awokado kroimy na pól. Usuwamy pestkę, obieramy ze skóry i widelcem dokładnie rozgniatamy widelcem.
Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz (można zastąpić papryczką cayenne), wyciśnięty czosnek.
Na upieczone bataty układamy po dużej łyżce guacamole, Bruschetty oraz dekorujemy pestkami granatu. Możemy też skropić oliwą.
Podajemy na ciepło lub zimno.