Pasztet z soczewicy z oliwkami OLE!
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy
- około 100 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku i majeranku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- szczypta oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwek drylowanych zielonych OLE!
- sól i czarny pieprz
- 1 jajko
- żurawina do podania
Kaszę opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji.
Soczewicę opłukujemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody, aż będzie miękka i cała woda się wchłonie. Co jakiś czas należy ją mieszać, aby się nie przypaliła się na dnie garnka.
W tym czasie na tarce z małymi oczkami ścieramy marchewkę oraz pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z liściem laurowym i szczyptą soli. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Wyjmujemy liście i dodajemy starte warzywa. Doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz solą i pieprzem. Dodajemy olej i jajko. Na sam koniec dorzucamy pietruszkę. Miksujemy blenderem.
Do gotowej masy dodajemy oliwki (część oliwek można pokroić). Masę przekładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 40 – 45 min w 180 stopniach, aż do uzyskania rumianego koloru z wierzchu. Zostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia.