Paszteciki z Pieczarkowym farszem domowym OLE!
Ciasto:
- 400g mąki,
- 200g masła,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany,
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
Farsz:
- słoik Pieczarkowego farszu domowego OLE!,
- 2 cebule,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka śmietany 30% (opcjonalnie),
- czarne nasiona do posypania (sezam, czarnuszka, mak lub nasiona chia).
Ze składników na ciasto wyrabiamy kulę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i smażymy na maśle lub oleju. Kiedy cebula będzie już złota, dodajemy Pieczarkowy farsz domowy OLE! i posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze. Ciasto dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy cienkie prostokąty. Przygotowany farsz nakładamy na 1/3 ciasta, by pozostawić brzegi w celu ich zlepienia. Robimy ruloniki i kroimy na małe lub większe paszteciki. Smarujemy żółtkiem i posypujemy nasionami. Pieczemy ok. 20 – 30 min w 180°C.