Ilość porcji: 08 Czas przygotowania: 40 minut

Paszteciki z Pieczarkowym farszem domowym OLE!

Ciasto:

  • 400g mąki,
  • 200g masła,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Farsz:

Ze składników na ciasto wyrabiamy kulę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i smażymy na maśle lub oleju. Kiedy cebula będzie już złota, dodajemy Pieczarkowy farsz domowy OLE! i posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze. Ciasto dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy cienkie prostokąty. Przygotowany farsz nakładamy na 1/3 ciasta, by pozostawić brzegi w celu ich zlepienia. Robimy ruloniki i kroimy na małe lub większe paszteciki. Smarujemy żółtkiem i posypujemy nasionami. Pieczemy ok. 20 – 30 min w 180°C.