Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Pasta z makreli w łódeczkach z Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE!

Składniki na paste:
– 1 wędzona makrela (ok.250-300g)
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 4 ogórki kiszone lub konserwowe
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 dymki ze szczypiorkiem
– mały pęczek koperku
– 1 łyżka śmietany 18% (opcjonalnie)
– 6-8 Suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– sałata rzymska mini
– długie liście szczypiorku do przewiązania
– 2 opakowania gotowych tortilli (możemy pominąć i podać na liściach sałaty lub cykorii)

Rybę bardzo dokładnie obieramy ze skóry i z ości. Jajka ścieramy na tarce- na grubych oczkach. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę ze szczypiorkiem siekamy.
Suszone pomidory kroimy w większą kostkę. Wszystkie składniki na pastę łączymy. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na min.1h.

Tortille wycinamy za pomocą okręgu. Na suchej patelni układamy z nich łódeczki i trzymamy na średnim ogniu czekamy aż spód się podpiecze i uformują się „kieszonki”. Możemy także zrobić to w piekarniku na odwróconej do góry nogami blaszce do muffinek- pieczemy wtedy ok.5min w 180 stopniach.

Pastę nakładamy do łódeczek, które przewiązujemy szczypiorkiem. Układamy na liściach sałaty lub cykorii.