Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 40 minut

Oliwki w cieście zapiekane

Składniki:
zielone oliwki z pastą paprykową OLE!
– 150g mąki
– 120g zimnego masła
– 250g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
– sól
– łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
– szczypta sproszkowanej papryczki cayenne (opcjonalnie) oraz posiekanego rozmarynu

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ze startym serem oraz posiekanym masłem. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1h. Oliwki odsączamy. Z ciasta wyrabiamy wałek o średnicy ok 5-6cm, kroimy na plastry ok.1cm grubości. Na środek każdego plastra nakładamy oliwkę i wyrabiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.20min, aż będą zarumienione.