Ilość porcji: 08
Czas przygotowania: 35 minut
Muffiny z oliwkami i parmezanem
Składniki:
– 380g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150g czarnych oliwek krojonych OLE!
– 50g świeżo startego parmezanu
– 2 jajka
– 250ml mleka
– 130g roztopionego masła
– garść liści bazylii
– po 1 łyżce posiekanego rozmarynu oraz ziół prowansalskich
– sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, oliwkami, startym parmezanem i ziołami. W drugiej misce łączymy jajka z mlekiem. Dodajemy stopione, zimne masło. Mieszamy i dodajemy do suchej masy. Mieszamy i przekładamy do foremki na muffiny (ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości wgłębienia). Pieczemy ok 20min do suchego patyczka- nie za długo, aby muffiny nie były suche.