Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 150 minut
Mini pizze z pastą z suszonych pomidorów, pieczarkami i rukolą
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej + 150ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży instant
- szczypta cukru
- 20 ml oliwy
- szczypta soli
Dodatki:
- passata pomidorowa
- 2 opakowania mozzarelli
- suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami OLE!
- rukola
- pieczarki
Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie (ciasto powinno „wylewać się z miseczki“) łączymy je z resztą mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy rękami dolewając powoli oliwę. Wyrabiamy ok.10 min. Ponownie odstawiamy – na min. godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy za pomocą rożnych domowych przedmiotów większe kółka (wychodzi ok 6-8 pizzerinek). Przekładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie blendujemy suszone pomidory. Następnie środek każdego kółka rozsmarowujemy pasattą oraz pastę z suszonych pomidorów OLE!.
Nakładamy pokrojone pieczarki, ulubioną szynkę i mozzarellę. Zapiekamy ok. 20 min. w 210oC.