Makaron z sosem pomidorowym i Oliwkami zielonymi z pastą paprykową OLE!
Składniki:
– ulubiony makaron (ilość wedle uznania)
– 1 duża cebula lub dwie szalotki
– oliwa
– 1 duża puszka pomidorów
– 2 fileciki anchois
– 2 ząbki czosnku
– ½ słoika Oliwek zielonych z pastą paprykową OLE!
– ½ startej na drobnych oczkach marchewki (jeśli pomidory są za kwaśne)
– parmezan do posypania
Czosnek kroimy w plasterki. Smażymy na oliwie- cały czas mieszając. Dodajemy anchois oraz oliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pomidory z puszki. Lekko ugniatamy oliwki. Smażymy całość ok. 10min. W tym czasie gotujemy makaron. Po ugotowaniu odcedzamy go, lecz zostawiamy ½ szklanki wody z gotowania. Dodajemy ją do sosu. Zwiększamy ogień i energicznie mieszamy, aby płyn połączył się z sosem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (musimy uważać, ponieważ anchois jest bardzo słone). Smażymy tak kilka minut. Do sosu dodajemy makaron. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Serwujemy na ciepło.
Tuż przed podaniem dodajemy oliwki zielone z pastą paprykową OLE!, świeżo starty parmezan oraz świeżo zmielony pieprz.