Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Składniki:
– 250 g makronu (np. Gnocchi sardi)
– Ok. 1/3 słoiczka Czosnku białego konserwowego OLE!
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie mini mozzarelli
– Ok. 1 kg świeżych pomidorów (mogą być różne rodzaje)
– 2 ząbki świeżego czosnku
– Oliwa
– Sól
– Pieprz
– Świeży tymianek I bazylia (ilość wedle uznania)

Pomidory dokładnie myjemy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia bez obierania. Dodajemy posiekaną cebulę, mozzarellę, czosnek świeży i konserwowy, zioła. Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min do miękkości.
W tym czasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie – zmięknie dodatkowo od gorącego sosu. Odlewamy ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu, która zagęści nam sos.
Po wyjęciu z piekarnika blendujemy wszystkie składniki z wodą z makaronu. Jeśli sos zbyt rzadki możemy przełożyć do garnka i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż odparuje.
Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.