Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Makaron z pesto pietruszkowym, pieczoną dynią i czosnkiem w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

  • ok.300 g dyni pokrojonej w kosteczkę
  • tymianek
  • 1 duży pęczek natki pietruszki (można dodać garść bazylii)
  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
  • ½ szklanki nerkowców
  • ½ szklanki pestek z dyni
  • ok. 60 ml dobrej jakości oliwy + 1łyżka oleju z czosnku
  • czosnek z ziołami w oleju OLE!
  • oliwa do polania dyni
  • ulubiony makaron
  • sól, pieprz

Dynię kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w 180 stopniach przez ok. 20-30min (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie miksujemy natkę, orzechy, pestki, czosnek i ser. Powoli dolewamy oliwy. Doprawiamy do smaku.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al dente) i łączymy go z pesto. Nakładamy dynię i czosnek. Wierzch posypujemy serem.