Makaron z mascarpone, szparagami i pieczarkami
SKŁADNIKI:
- pęczek zielonych szparagów
- 5 łyżek sera mascarpone
- makaron (ok.1/2 opakowania)
- ½ opakowania szpinaku
- skórka z ½ cytryny
- pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20g parmezanu
- sól, pieprz
- szczypta suszonych płatków chilli
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Gotujemy je do miękkości ok.10min w osolonej wodzie, do której dodajemy szczyptę cukru. Najlepiej wykorzystać do tego wysoki garnek.
W między czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron- odlewamy szklankę wody po makaronie do sosu.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Smażmy posiekaną cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz płatki chilli. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i szpinak.
Dolewamy wodę z makaronu. Chwilę czekamy aż odparuje i dodajemy mascarpone. Doprawiamy do smaku.
Mieszamy i czekamy aż sos zrobi się gęsty i kremowy. Dodajemy starty parmezan. Dorzucamy makaron oraz pokrojone szparagi.
Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser stopnieje. Podajemy na ciepło.