Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Makaron z mascarpone, szparagami i pieczarkami

SKŁADNIKI:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 łyżek sera mascarpone
  • makaron (ok.1/2 opakowania)
  • ½ opakowania szpinaku
  • skórka z ½ cytryny
  • pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g parmezanu
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonych płatków chilli

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Gotujemy  je  do miękkości ok.10min w osolonej wodzie, do której dodajemy szczyptę cukru. Najlepiej wykorzystać do tego wysoki garnek.
W między czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron- odlewamy szklankę wody po makaronie do sosu.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Smażmy posiekaną cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz płatki chilli. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i szpinak.
Dolewamy wodę z makaronu. Chwilę czekamy aż odparuje i dodajemy mascarpone. Doprawiamy do smaku.
Mieszamy i czekamy aż sos zrobi się gęsty i kremowy. Dodajemy starty parmezan. Dorzucamy makaron oraz pokrojone szparagi.
Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser stopnieje. Podajemy na ciepło.