Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 45 minut

Makaron w muszlach ze szpinakiem oraz kurczakiem

Składniki:
• 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• olej
• ½ łyżeczki przypraw: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
• sól, pieprz
suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
• 1 opakowanie szpinaku baby
• ½ opakowania makaronowych muszli
• 1 puszka krojonych pomidorów
• opakowanie mozzarelli w mini kulkach
• 200 g śmietany 18%
• ok. 80-100 g sera feta (możemy użyć też kremowego sera sałatkowego)

Mięso myjemy, kroimy i wkładamy do dużej miski. Zalewamy 2 łyżkami oleju posiekanym czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie- gotujemy krócej, tak aby był al dente.
Mięso z marynatą wrzucamy na patelnię. Kiedy zmieni kolor i zbrązowieje dodajemy śmietanę z serkiem. Mieszamy do połączenia smaków. Doprawiamy solą i pieprzem (może być też chilli). Dolewamy 1/3 szklanki z gotującego makaronu. Na koniec dorzucamy umyty szpinak i pokrojone suszone pomidory z żurawiną.
Pomidory blendujemy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dno sos pomidorowy.
Każdą muszlę makaronową wypełniamy farszem, a na wierzch układamy po małej kulce mozzarelli i pasku suszonego pomidora.
Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15 min, tak aby danie miało chrupiącą skórkę.