Łosoś w sosie jogurtowym z Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- filet z łososia,
- ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami OLE!,
- 3 ząbki czosnku,
- opakowanie jogurtu naturalnego,
- olej z Suszonych pomidorów OLE!,
- garść listków świeżej bazylii,
- sos sojowy do ryby,
- łyżka oliwy z oliwek,
- cytryna do pokropienia,
- ulubione zioła do posypania.
Filet myjemy i kroimy na mniejsze części (najczęściej z średniej wielkości fileta są 3 – 4 porcje). Suszymy za pomocą ręcznika. Na każdą część nakładamy rozgniecione ząbki czosnku. Posypujemy ziołami, pieprzem (sól jest zbędna, gdyż mamy sos sojowy) i polewamy kilkoma kropelkami sosu sojowego. Odstawiamy (najlepiej na całą noc).
Jogurt łączymy w miseczce z ząbkiem czosnku, bazylią, ulubionymi ziołami i kilkoma Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE! (ilość według uznania, najczęściej ok. 4 pomidory). Miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy.
Rybę nakładamy na rozgrzany olej z Suszonych pomidorów OLE!. Zmniejszamy ogień na średni, chwilę czekamy, po czym przykrywamy pokrywką i jeszcze bardziej zmniejszamy ogień. Co chwilę sprawdzamy łososia w środku. Musi być lekko ścięty. Nie doprowadzamy, aby był całkowicie różowy. Odstawiamy na ok. 5 minut z palnika, aby filet doszedł. W tym czasie na talerz nakładamy jogurtowy sos z Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE!. Na sos układamy rybę i skrapiamy cytryną. Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.