Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Łosoś w panko z sosem cytrynowym z kaparami

Składniki:
• filet łososia
• 3/4 szklanki panierki panko
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• sól, pieprz
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki musztardy dijon
• Sos jogurtowo-cytrynowy:
• 100 g jogurtu naturalnego
Kapary w oleju OLE!
• 2 łyżeczki musztardy dijon
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki startej skórki
• sól, pieprz

Filet dokładnie myjemy i kroimy na dwa mniejsze kawałki. Smarujemy cienką warstwą musztardą. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Panko łączymy z ziołami prowansalskimi, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Panierkę z panko nakładamy na wierzch ryby i dociskamy. Pieczemy ok 15-20 min w 200 stopniach.
Rybę możemy również usmażyć, zamiast piec.
W czasie, gdy ryba się piecze, robimy sos – wszystkie składniki, oprócz kaparów blendujemy na aksamitny sos. Dodajemy kapary.
Rybę podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.
Całość posypujemy ziołami z płatkami chilli.