Ilość porcji: 06 Czas przygotowania: 45 minut

Lomo Saltado (paruwiańskie danie) z kaparami w oleju z ziołami

Składniki:

  • 600g dobrego kawałka wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule czerwone lub czerwona i biała
  • sos sojowy + łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kapary w oleju z ziołami OLE!
  • 3 pomidory
  • szczypta pieprzu cayenne

Dodatki:

  • ryż

Mięso myjemy i kroimy na wąskie paski. Solimy, pieprzymy. Polewamy sosem sojowym i łyżką octu winnego. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki, aby przypominały kształtem frytki. Gotujemy je do miękkości (ok.12-15min).

Paprykę kroimy na paski, cebulę w drobne talarki, pomidory w plastry.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej  i wrzucamy mięso. Dodajemy roztarty czosnek.  Smażymy energicznie ok.1,5min (mięso musi być obsmażone z dwóch stron, ale nie powinno być gumowate). Zdejmujemy mięso z ognia i przekładamy do miski obok.  Na tej samej patelni wrzucamy cebulę, paprykę i  pomidory. Smażymy ok.7min, aż warzywa staną się bardziej miękkie. Dodajemy ziemniaki. Następnie dorzucamy mięso i kapary. Energicznie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem lub bez.