Lomo Saltado (paruwiańskie danie) z kaparami w oleju z ziołami
Składniki:
- 600g dobrego kawałka wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 5 ziemniaków
- 2 cebule czerwone lub czerwona i biała
- sos sojowy + łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- kapary w oleju z ziołami OLE!
- 3 pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
Dodatki:
- ryż
Mięso myjemy i kroimy na wąskie paski. Solimy, pieprzymy. Polewamy sosem sojowym i łyżką octu winnego. Odstawiamy na bok.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki, aby przypominały kształtem frytki. Gotujemy je do miękkości (ok.12-15min).
Paprykę kroimy na paski, cebulę w drobne talarki, pomidory w plastry.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej i wrzucamy mięso. Dodajemy roztarty czosnek. Smażymy energicznie ok.1,5min (mięso musi być obsmażone z dwóch stron, ale nie powinno być gumowate). Zdejmujemy mięso z ognia i przekładamy do miski obok. Na tej samej patelni wrzucamy cebulę, paprykę i pomidory. Smażymy ok.7min, aż warzywa staną się bardziej miękkie. Dodajemy ziemniaki. Następnie dorzucamy mięso i kapary. Energicznie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem lub bez.