Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Letnia sałatka z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Składniki:
● 200 g sera halloumi (pokrojonego w plastry, około 1 cm grubości)
● 1/2 słoika suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE! (~100‑120 g pomidorów + oliwki i olej)
● 150 g mixu sałat (np. rukola, roszponka, młody szpinak)
● 1 ogórek gruntowy
● 1 żółta papryka, pokrojona w paski
● 3 rzodkiewki
● 5 pomidorów koktajlowych
● 1 garść świeżej bazylii
● 2 łyżki prażonych pestek słonecznika lub dyni
● opcjonalnie: kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli

Winegret cytrynowo-ziołowy:
● 3 łyżki oleju z słoika pomidorów + 2 łyżki oliwy ekstra virgin
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● 1/2 łyżeczki miodu
● 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
● 1 mały ząbek czosnku (tarty)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą, lekko natłuść. Smaż sery po 2–3 minuty z każdej strony, aż powstaną złote paski. Odłóż na bok.
2. W miseczce dokładnie wymieszaj oleje, sok z cytryny, miód, musztardę, czosnek, oregano, sól i pieprz.
3. Na dużym półmisku lub w salaterce rozłóż mix sałat, plasterki ogórka, paprykę, pokrojoną w paski rzodkiewkę i pomidorki oraz – jeśli chcesz – czerwoną cebulę.
4. Dodaj elementy kluczowe:
○ plastry halloumi w centrum
○ na to – paski suszonych pomidorów wraz z czarnymi oliwkami (dorzuć zarówno pomidory jak i oliwki!)
○ garść bazylii, pestki, ewentualnie odrobina świeżo zmielonego pieprzu
5. Polej sałatkę winegretem tuż przed podaniem, delikatnie wymieszaj.