Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 20 minut
Kurczak z kalafiorowym puree z kaparami w oleju OLE!
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- ulubione zioła posiekane do marynaty
- 1 główka kalafiora
- 1 cebula
- 6 łyżek serka śmietankowego
- 50 g startego sera typu cheddar
- sól i pieprz
- 4 łyżki kaparów w oleju OLE!
Dodatkowo (opcjonalnie):
- kiełki buraka
- ziemniaki opiekane
Mięso kroimy na mniejsze części i łączymy z olejem, czosnkiem oraz przyprawami.
Cebulę kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy go w osolonej wodzie, aż będzie al dente (gotujemy ok 7minut). Miksujemy z cebulą, serkiem, startym serem, czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy łyżeczkę oleju ze słoiczka z kaparami. Odstawiamy.
Mięso smażymy do zarumienienia wraz z sosem z marynaty.
Na talerzu układamy kiełki, mięso oraz obok puree, do którego dodajemy kapary w oleju OLE!.