Krem z pieczonych pomidorów z grzankami i oliwkami
Składniki:
– 1kg pomidorów malinowych
– 1 cebula
– 1 główka czosnku
– 1 szklanka bulionu
– ½ opakowania fety
– zioła (bazylia, oregano, tymianek)
– sól, pieprz
– oliwa
– zielone drylowane oliwki OLE!
Dodatki:
– ciemny chleb – ok 6 kromek
– oliwa
– sól, pieprz
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1 ząbek czosnku
– śmietana
Chleb kroimy na małe kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem i ziołami. Smażymy do osiągnięcia chrupkości i odstawiamy.
Pomidory i cebule kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy główkę czosnku przepołowioną na pół. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy fetę. Pieczemy ok. 30min w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy skórkę z pomidorów, wyciskamy czosnek. Dodajemy zioła. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy po łyżce śmietany, z grzankami i oliwkami.