Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Krem z brokułów z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1 lub 2 cebule
- 1l bulionu warzywnego
- śmietana lub ser kozi (można użyć obu produktów)
- garść bazylii i szałwii
- 1/3 słoika suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami i OLE!
- pestki dyni uprażone na suchej patelni
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle lub oliwie w garnku z grubym dnem.
Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy różyczki brokułu.
Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20 minut). Całość blendujemy.
Podajemy z serem lub śmietaną kozią, uprażonymi pestkami dyni oraz suszonymi pomidorami z oliwkami i kaparami OLE!.