Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 40 minut
Krem z białych szparagów z suszonymi pomidorami OLE!
Składniki:
- 1 litr rosołu z kury lub bulionu warzywnego (wedle prefernecji)
- pęczek (250g) białych szparagów
- 1 cebula
- 1 por
- oliwa
- 20g masła
- liść laurowy
- śmietana 30%
- suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE! kilka na porcję
Szparagi obieramy i odrywamy twarde końcówki. Odcinamy główki, a resztę kroimy na plastry.
Cebule, pora oraz części szparagów (bez główek) smażymy w rondlu na oleju wraz z masłem. Dodajemy liść laurowy oraz przyprawy.
Stopniowo wlewamy rosół. Na ogniu trzymamy ok. 30min.
Na koniec zmniejszamy temperaturę i dodajemy śmietanę.
Przecieramy do uzyskania kremu. Dodajemy na wierzch Suszone pomidory OLE!