Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 60 minut

Krem czosnkowy z kaparami

Składniki:
– 4-5 główek czosnku (nie ząbków!)
– 3 szalotki
– 1 litr bulionu
– 1 kg ziemniaków
– 1 opakowanie śmietany 18% (200g)
– garść świeżej pietruszki
– 50 g pokrojonej w kosteczkę lub paski szynki lub boczku
– oliwa
Kapary w zalewie octowej OLE!
– 2 łyżki ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka płatków chilli (plus do posypania na wierzch)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy z pierwszej warstwy i kroimy na pół. Odcinamy górę główki czosnku, nie obieramy.
Warzywa z czosnkiem wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min, po tym czasie przykrywamy je folią i pieczemy kolejne 20-30 min. Ziemniaki muszą być miękkie.
Szynkę podsmażamy na złoty kolor.
Upieczone główki czosnku obieramy z łupinek. Miksujemy razem z upieczonymi warzywami, stopniowo dodając bulion. Na koniec dodajemy śmietanę.

Podajemy na ciepło z podsmażoną szynką, kaparami i posiekanymi listkami pietruszki.