Kotleciki z soczewicy z Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!
Składniki:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki Pasteny suszonych pomidorów z serem Corregio OLE!
- 2 płaskie łyżki bułki tartej (plus do obtoczenia)
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
Soczewicę przepłukujemy i zalewamy 1 szklanką osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15min, tak aby wchłonęła płyn i była miękka. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarła do dna.
W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z rozdrobnionym czosnkiem. Po chwili dodajemy, startą na dużych oczkach marchewkę. Dodajemy sos sojowy i smażymy, aż warzywa będą miękkie.
Soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, jajko, przyprawy, posiekaną pietruszkę, Pastenę i bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia obu stron – wierzch musi być mocno chrupiący.