Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 30 minut

Kotleciki z soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki (na ok. 8-10 mniejszych kotlecików):
-namoczona czerwona soczewica (0,5 szklanki suchej soczewicy czyli ok.7-8 łyżek, ok. 2h moczenia)
-płatki owsiane błyskawiczne (7 łyżek płatków owsianych)
Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE! (ok. 100g po odsączeniu)
-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
-sól i pieprz
-czosnek granulowany (1 łyżeczka)
-woda (ok. 150ml)
-olej do smażenia

Przygotowanie:
Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez co najmniej 2h, można też zrobić to wieczorem i namaczać całą noc.
Namoczoną soczewicę odcedź i przełóż do miski, dodaj płatki owsiane, suszone pomidory, przyprawy i wodę. Wymieszaj masę blenderem, niezbyt dokładnie – to nie ma być jednolita masa. Odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Po ty czasie formuj kotleciki – najłatwiej będzie to zrobić zwilżonymi dłońmi.