Kotleciki z bruschettą z panko na kaszy jaglanej
SKŁADNIKI:
- 500g mielonego mięsa (ja użyłam z łopatki)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- 3 łyżki Bruschetty pomidory+zioła OLE! (plus do podania na talerzach)
- sól, pieprz
- bułka tarta Panko do panierki (możemy zastąpić zwykłą bułką tartą)
- kasza jaglana (ok.100g)
- 1 cebula
- olej do smażenia
Kaszę przepłukujemy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na oleju lub maśle smażymy posiekaną cebulę, którą dodamy do kaszy.
Mięso umieszczamy w misce wraz z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną bazylią ,bułką tartą i przyprawami.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy obficie w panko i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kaszę z cebulką doprawiamy do smaku i nakładamy na talerz. Na górę nakładamy kotlecik wraz z odrobiną Bruschetty dla urozmaicenia smaku.