Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Kotleciki z bruschettą z panko na kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:

  • 500g mielonego mięsa (ja użyłam z łopatki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii
  • 3 łyżki Bruschetty pomidory+zioła OLE! (plus do podania na talerzach)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta Panko do panierki (możemy zastąpić zwykłą bułką tartą)
  • kasza jaglana (ok.100g)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Kaszę przepłukujemy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na oleju lub maśle smażymy posiekaną cebulę, którą dodamy do kaszy.
Mięso umieszczamy w misce wraz z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem,  posiekaną bazylią ,bułką tartą i przyprawami.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy  obficie w panko i smażymy  na rozgrzanym oleju.
Kaszę z cebulką doprawiamy do smaku i nakładamy na talerz.  Na górę nakładamy kotlecik wraz z odrobiną Bruschetty dla urozmaicenia smaku.