Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Kotleciki jajeczne z kaparami w oleju z ziołami OLE!
Przepis na ok. 6 małych kotlecików
Składniki:
- 6 jajek (5 z nich ugotowanych na twardo + 1 surowe)
- bułka tarta
- pęczek posiekanego szczypiorku (cienkiego)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki kaparów w oleju z ziołami OLE!
- sól, pieprz
- można dodać także łyżkę Pasteny – pasty z suszonych pomidorów OLE!
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, posiekane zioła, kapary i łyżkę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy w bulce tartej i wkładamy do lodówki na min. 1godzinę (możemy pominąć, ale dzięki temu są bardziej zwarte).
Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, aż do zarumienienia.