Ilość porcji: 03
Czas przygotowania: 20 minut
Kluski śląskie w sosie serowym z rukolą i Suszonymi pomidorami z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
– 1 cebula
– kluski śląskie
– ½ opakowania sera z pleśnią (gorgonzola lub inny)
– 40g startego sera długo dojrzewającego (parmezan lub grana padano)
– 300ml kremówki 30%
– 2 ząbki czosnku
– rukola (2 duże garście)
– Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
– Sól, pieprz
W osolonej wodzie gotujemy kluski śląskie.
Cebulę siekamy i podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek.
Dodajemy ser gorgonzola i śmietankę. Czekamy aż się rozpuści. Dodajemy starty parmezan. Doprawiamy solą (sery są stosunkowo słone, więc możemy pominąć) i pieprzem. Na koniec dodajemy suszone pomidory wraz z pestkami oraz rukolę.
Zostawiamy kilka listków do dekoracji.
Podajemy na ciepło.