Kanapka ze szpinakiem, boczkiem, jajkiem w koszulce i kaparami
Składniki:
- 1 bułka
- garść szpinaku
- odrobina masła
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 plasterek boczku
- 1 świeże jajko
- 1 łyżka Kaparów w oleju z ziołami OLE!
- masło czosnkowe/ twarożek/majonez
- rukola
- 1 łyżeczka octu
- ½ czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
Szpinak myjemy i osuszamy. Jajko roztrzepujemy do miski (żółtko powinno być zwarte). Masło rozgrzewamy i smażymy na nim szpinak. Wyciskamy czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy odrobinę sosu sojowego. Na suchej patelni smażymy boczek, tak aby stał się chrupki. Bułkę opiekamy w piekarniku , tak aby była ciepła. W tym czasie w małym garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień (tak aby woda bulgotała) i dodajemy ocet. Energicznie mieszamy wodę za pomocą łyżki, aż zrobi się wir. W sam jego środek wlewamy ostrożnie jajko z miseczki. Gotujemy ok.2-3 min. Ciepłą bułkę smarujemy masłem, twarożkiem lub majonezem. Na jedną połowę nakładamy szpinak,boczek, rukolę i ugotowane jajko (ważne żeby było podane od razu po ugotowaniu), lekko je nacinamy (aby żółtko wypłynęło). Na jajko nakładamy kapary i piórka czerwonej cebuli.