Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Kalafior zapiekany z boczkiem i Kaparami w zalewie octowej OLE!
Składniki:
• 1 średniej wielkości kalafior
• 100 g pokrojonego, surowego wędzonego boczku pokrojowego w kostkę
• 1/3 słoika Kaparów w zalewie octowej OLE!
• 2 ząbki czosnku
• 300 ml słodkiej śmietanki
• 40 g startego sera parmezan (plus 20 na wierzch )
• sól, pieprz
Kalafiora dzielimy na mniejsze części i gotujemy około 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy. Kawałki boczku przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i rumienimy. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z serem, czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy lekko podsmażony boczek. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy Kapary w zalewie octowej OLE! Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.