Jaglane kotleciki z suszonymi pomidorami z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
• 200g kaszy jaglanej
• ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
• 1 szklanka pestek słonecznika i dyni
• mały pęczek natki pietruszki
• 1 cebula
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• ½ łyżeczki cynamonu
• sól, pieprz
Pestki słoneczka oraz dyni mielimy (np. w młynku do kawy). Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Kaszę płuczemy kilka razy, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy aż do czasu wchłonięcia wody (ok.15-20 minut). Ugotowaną kaszę łączymy ze zmielonymi pestkami, suszonymi pomidorami i posiekaną oraz zarumienioną cebulą. Doprawiamy ziołami oraz przyprawami. Wszystko dokładnie łączymy i zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Kotleciki możemy także usmażyć na oleju.