Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 45 minut
Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami
Składniki:
- 2 papryki
- 300 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- 80 g tahini
- 2 ząbki czosnku
- oliwki z pastą paprykową zielone OLE!
- przyprawy: sól, pieprz, po ½ łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne (ostrej papryki)
- 2 łyżki cytryny
- oliwa
Papryki przekrawamy, oczyszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy, aż papryka będzie miękka, a skórka będzie przyrumieniona (skórkę najlepiej zdejmować jak jeszcze jest ciepła).
Ciecierzycę miksujemy z upieczoną i obraną papryką. Dodajemy tahini, czosnek, 1/3 słoika oliwek i przyprawy. Miksujemy.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę, tak aby masa była jednolita. Możemy dodać trochę wody, jeśli jest zbyt gęsta.
Dekorujemy oliwkami i przyprawami. Podajemy z warzywami, pieczywem lub zgrillowanymi tortillami.